Διαφήμιση στο facebook: Πόσα χρήματα πρέπει να δαπανάς?
Αν έχεις δική σου επιχείρηση, ή αν γενικότερα κάνεις διαφήμιση στο Facebook, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε μια από τις πιο δύσκολες και «πολυπόθητες» ερωτήσεις για κάθε διαφημιστή ή διαφημιζόμενο: Πόσα χρήματα πρέπει να δαπανάς στα Facebook Ads?

Αν πρέπει να θεωρήσουμε κάτι δεδομένο, αυτό είναι ότι η διαφήμιση στο διαδίκτυο είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε οργανισμό που θέλει να είναι ανταγωνιστικός. Και τα Social Media, έχουν ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό Οι πόροι που επιλέγει κάθε επιχείρηση να επενδύσει, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κλάδο στον οποίο βρίσκεται, και φυσικά στις εκάστοτε ανάγκες και στόχους της επιχείρησης αυτής.
Και όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, κάθε επιχείρηση θέλει να δεσμεύσει όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Επειδή όμως τα θέλω μας δεν συμβαδίζουν πάντα με την σκληρή πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν αυτή τη στρατηγική απλά αποτυγχάνουν.
Όμως, για αυτό είμαστε εδώ. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σε καθοδηγήσει και να σε συμβουλέψει στο πως μπορείς, βάσει των στόχων και της φύσης της επιχείρησής σου, να δημιουργήσεις μια αποτελεσματική στρατηγική για να κάνεις διαφήμιση στο Facebook.
Μην ξεχνάς ότι η στρατηγική σου πρέπει να καθοδηγείται από πραγματικά, ρεαλιστικά νούμερα και δεδομένα. Πάμε!
Βήμα 1: Ορισμός του budget για διαφήμιση στο Facebook

Πριν ξεκινήσεις μια διαφήμιση, πρέπει να γνωρίζεις τους πόρους που μπορείς και είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις σε αυτήν. Οι πόροι που θα καθορίσεις φυσικά θα έχουν καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα της διαφήμισής σου, και εν συνεχεία στην επιτυχία των στόχων σου.
Το πασιφανές ερώτημα είναι “Πως μπορώ να ορίσω πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσω;”. Για να μπορέσεις να ορίσεις ένα διαφημιστικό budget για την επιχείρησή σου, πρέπει πρωτίστως να ξέρεις τους στόχους που θέλεις να πετύχεις - οι στόχοι της επιχείρησής σου να είναι σωστά ορισμένοι (μοντέλο S.M.A.R.T.).
Ο κανόνας για μια επιχείρηση είναι να επενδύει από 5% έως 12% των εσόδων της σε διαφήμιση. Το ποσοστό αυτό κρίνεται από το πόσο επιθετική στρατηγική ή μη επιλέγει να ακολουθήσει στην αγορά. Οι πιο νεοσύστατες επιχειρήσεις που συνήθως έχουν μια πιο επιθετική προσέγγιση, πλησιάζουν το 12% συγκριτικά με μια εδραιωμένη επιχείρηση, η οποία συνήθως περιστρέφεται στο 5%. Αυτά τα νούμερα δεν είναι πάντοτε απόλυτα για κάθε κλάδο. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ορίσεις ένα ασφαλές διαφημιστικό budget που βασίζεται στα έσοδά σου.
Τι γίνεται όμως όταν μια επιχείρηση είναι νεοϊδρυθείσα και διαθέτει λίγα έως καθόλου έσοδα, είναι να συλλέξει πληροφορίες πριν κάνει κάποια ενέργεια. Μια καλή αρχή για συλλογή πληροφοριών, είναι η έρευνα αγοράς του κλάδου. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφοριών στο διαδίκτυο για κάθε κλάδο, οι οποίες πολλές φορές είναι και δωρεάν. Μια εξίσου καλή πηγή πληροφοριών για μία επιχείρηση, είναι το δίκτυο γνωριμιών που διαθέτει. Γενικά, η πληροφορίες αποτελούν θησαυρό για την επιχειρηματικότητα, και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσει ένας οργανισμός πριν λάβει αποφάσεις, ακόμα και για τα διαφημιστικά του κόστη.
Πριν συνεχίσουμε παρακάτω, ας μιλήσουμε για νούμερα.
Ποια είναι τα νούμερα - δείκτες που ενδιαφέρουν την επιχείρησή σου;

Cost per lead. Στο marketing, ο όρος lead αναφέρεται στη δράση που λαμβάνει το κοινό - στόχος σου, η οποία τον καθιστά υποψήφιο πελάτη σου . Το lead δεν είναι η ίδια η πώληση, αλλά μπορεί να είναι μια συνάντηση, ένα τηλέφωνο, μια φόρμα επικοινωνίας, οτιδήποτε φέρνει τον πελάτη σου πιο κοντά στην αγορά αυτού που προσφέρεις.
Cost per acquisition. Το κόστος ανά απόκτηση πελάτη αναφέρεται στο κόστος που επωμίζεται η επιχείρησή σου για να φέρει έναν νέο πελάτη. Αν το κόστος ανά πελάτη σου ξεπερνά το όφελος, τότε κάτι δεν λειτουργεί σωστά στις καμπάνιες ή στη στρατηγική σου. Φυσικά, αυτό το κόστος διαφέρει ανάλογα τον κλάδο, την επιχείρηση. Αν προσφέρεις ποικιλία προϊόντων ή υπηρεσιών, τότε το cost per acquisition είναι πολύ πιθανόν να διαφέρει για κάθε ένα από αυτά.
Conversion rate. Το ποσοστό μετατροπών είναι ένας σημαντικός δείκτης για κάθε επιχείρηση. Με λίγα λόγια, αυτός ο δείκτης υποδηλώνει το πόσα leads χρειάζεσαι για να έρθει μια πώληση. Αν το conversion rate σου είναι 3%, αυτό σημαίνει ότι από τα 100 leads, τα 3 μετατράπηκαν σε πωλήσεις.
Conversion Value. Η αξία μιας μετατροπής είναι φανερή όταν η μετατροπή είναι η ίδια η πώληση ενός προϊόντος/υπηρεσίας. Σε άλλες περιπτώσεις όπου μια μετατροπή δεν ορίζεται ως πώληση, θα πρέπει να ορίσεις εσύ μια αξία για αυτό.
Πριν ξεκινήσεις μια καμπάνια λοιπόν, πρέπει να γνωρίζεις, αν μη τι άλλο, αυτά τα νούμερα. Έτσι θα έχεις έναν πολύ καλύτερο και στοχευμένο προγραμματισμό για τα αναμενόμενα κόστη, αποτελέσματα και τις προοπτικές των διαφημιστικών σου εκστρατειών στο Facebook.
Το ιδανικό διαφημιστικό budget για επιχείρηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους και τις προσδοκίες αυτής. Αν για παράδειγμα, μια επιχείρηση στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων κατά 20% στο επόμενο τετράμηνο, τότε χρησιμοποιώντας διαθέσιμα δεδομένα και σωστούς δείκτες, μπορεί να προβλέψει πόσα leads, converions και εν τέλει κόστος θα χρειαστεί για να επιτύχει τον στόχο της.
Βήμα 2: Διαμοιρασμός budget στα Facebook Ads
Τώρα που μπορείς να ορίσεις το budget για διαφήμιση στο facebook, πρέπει να το διαμοιράσεις σε διαφορετικές καμπάνιες για να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο έχει αξία να εστιάσεις σε 3 κατηγορίες. Η κάθε κατηγορία έχει τον ρόλο της στο marketing funnel της επιχείρησής σου.
Το 20% του budget σου θα πρέπει να επενδυθεί στη δημιουργία κοινού για την επιχείρησή σου. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του marketing funnel της επιχείρησής σου. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να “γνωρίσεις” την επιχείρηση και τα προϊόντα σου στο κοινό που στοχεύεις, να τους εκπαιδεύσεις και να δημιουργήσεις brand awareness. Δεν αρκεί να ξεκινήσεις μια καμπάνια πωλήσεων αν το κοινό σου δεν γνωρίζει το brand σου ή δεν είναι έτοιμοι να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Θα πρέπει πρώτα να αφιερώσεις χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσεις ένα κοινό, το οποίο θα μπορείς να αξιοποιήσεις μακροπρόθεσμα.
Ένα 60% από το συνολικό σου budget θα πρέπει να αφοσιωθεί στην προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρεις. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για την επιχείρησή σου. Επομένως, πρέπει να επενδύσεις σημαντικό ποσοστό από τους πόρους σου ώστε να προωθήσεις αυτά που προσφέρεις και να δημιουργήσεις πωλήσεις.
Το υπολειπόμενο 20% από το διαφημιστικό σου budget αντιστοιχεί σε ενέργειες remarketing. Αν η στρατηγική σου δεν περιλαμβάνει remarketing, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Οι προσπάθειες επαναστόχευσης του θερμό κοινό σου μπορούν να εκτοξεύσουν τα αποτελέσματά σου. Ωστόσο, οι ενέργειες επαναστόχευσης σου δεν πρέπει να “σκεπάζουν” όλες τις υπόλοιπες, καθώς θα ρισκάρεις να έχεις αρνητική απόδοση.
Το remarketing είναι αυτό που θα συμπληρώσει το παζλ της διαφήμισης στο Facebook και θα ολοκληρώσει την στρατηγική σου προσέγγισή.
Αυτά είναι τα βασικότερα και απαραίτητα βήματα για να μπορέσεις να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στις προσπάθειές σου με τα Facebook Ads.
Θυμήσου ότι δεν υπάρχει σίγουρη φόρμα επιτυχίας, και κάθε συμβουλή που βρίσκεται στο διαδίκτυο πρέπει να φιλτράρεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της επιχείρησής σου.
Όμως, δεν σταματάμε εδώ! Σου ετοιμάσαμε μερικές συμβουλές για να κάνεις τα Facebook Ads σου ακόμα πιο ακαταμάχητα!
Διαφήμιση στο Facebook - Τι να αποφύγεις!

Τώρα που ξέρεις τι να κάνεις, πρόσεξε τι να μην κάνεις! Μπορεί η διαφήμιση στο Facebook να είναι ανοίγει τεράστιες δυνατότητες στις επιχειρήσεις, αλλά αν δεν κάποιος δεν γνωρίζεις τις “ιδιοτροπίες” της, φλερτάρει με την αποτυχία. Πάμε!
Don't 1: Δεν επενδύεις αρκετά
Το δεύτερο λάθος που συμβαίνει πολύ συχνά - και είναι και φυσιολογικό - είναι να μην επενδύουμε αρκετά χρήματα στο Facebook. Προφανώς, το Facebook δεν δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε όποιον “πληρώνει καλύτερα”. Ωστόσο, η κάθε καμπάνια έχει διαφορετικά κόστη και ένα budget χαμηλότερο από το απαιτούμενο δεν θα επιτρέψει στον αλγόριθμο να διανέμει σωστά τους διαθέσιμους πόρους και συνεπώς να είναι αποδοτικός.
Γενικότερα, μια καμπάνια για να βελτιστοποιηθεί χρειάζεται χρόνο και χρήματα, ώστε να αποκτήσει δεδομένα. Αν στερήσουμε κάτι από τα 2, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα
Don't 2: Μην είσαι ανυπόμονος

Το πρώτο και κυριότερο λάθος που κάνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις στο διαδίκτυο είναι να μην δίνουν αρκετό χρόνο στις εκστρατείες τους να επιφέρουν αποτελέσματα. Μια τεχνολογία όπως αυτή του Facebook απαιτεί αρκετό χρόνο ώστε να συλλέξει τα αρχικά δεδομένα από μια καμπάνια, να τα επεξεργαστεί και βελτιστοποιήσει μια καμπάνια. Αν πραγματοποιείς αλλαγές σε αυτή πολύ συχνά, κινδυνεύεις να σαμποτάρεις τον εαυτό σου.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να διαβάσεις και να καταλάβεις τι ακριβώς σου λένε τα δεδομένα που συλλέγεις από τις διαφημιστικές σου ενέργειες. Πολλές φορές, τα δεδομένα που μπορούμε να συλλέξουμε από τα metrics των διαφημίσεων αρκούν για να μας πουν τι είναι αυτό που πηγαίνει, ή όχι, όπως θα έπρεπε.
Don't 3: Επιλέγεις λάθος καμπάνια
Προφανές σωστά; Από ότι φαίνεται όχι! Μια προωθητική ενέργεια στο διαδίκτυο πρέπει να εξυπηρετεί μια στρατηγική. Τα objectives (στόχοι) μιας καμπάνιας στο Facebook μας βοηθάει να να γνωρίζουμε ότι εξυπηρετεί τον σκοπό της.
Αυτό το λάθος μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή κατανόηση των στόχων που εξυπηρετεί μια καμπάνια. Για αυτό, πριν ξεκινήσεις μια καμπάνια βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ακριβώς τι σκοπό εξυπηρετεί, και ο σκοπός αυτός συμβαδίζει με τους στόχους της επιχείρησής σου.
Don't 4: Δεν αξιοποιείς τα δεδομένα

Η πληροφορία είναι δύναμη και τα δεδομένα που συλλέγουν τα Facebook Ads μπορούν να σου προσφέρουν πολλά συμπεράσματα, αρκεί να μπορείς (και να θέλεις) να τα διαβάσεις!
Από τα δεδομένα των καμπανιών σου και την ιστορικότητα των διαφημίσεων σου μπορείς να συμπεράνεις πράγματα για το κοινό σου, αν το μέσο που δραστηριοποιείσαι είναι το σωστό (ναι, τα facebook ads δεν είναι αποτελεσματικά για κάθε επιχείρηση), αν υπάρχει πρόβλημα στο δημιουργικό σου, στην ιστοσελίδα σου, και πολλά πολλά περισσότερα.
Ένα επιπλέον don't, είναι να μην διαγράφεις τις παλιές καμπάνιες σου, καθώς και αυτές έχουν μέσα δεδομένα που είναι χρήσιμα για την επιχείρησή σου.
Σε γενικές γραμμές, η συλλογή και αξιοποίηση και ο έλεγχος των digital marketing ενεργειών είναι χρυσάφι και μια επιχείρηση που δεν τα αξιοποιεί, σίγουρα χάνει αξία.
Επόμενα βήματα;
Ο ορισμός του budget για επένδυση σε μια πλατφόρμα αποτελεί μια στρατηγική απόφαση και σίγουρα χρίζει προσοχής. Αυτό που πρέπει όμως να θυμάσαι είναι ότι τα Facebook ads αποτελούν μια ευκαιρία για την επιχείρησή σου, όχι εμπόδιο.
Διαβάζοντας αυτά, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να βελτιστοποιήσεις τις διαφημίσεις σου στο Facebook και να πετύχεις τους επιχειρηματικούς σου στόχους.
Αν χρειάζεσαι βοήθεια με τα Facebook ads, επικοινώνησε μαζί μας δωρεάν!