SEO Ranking: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Έγινε ενημέρωση: 12 Απρ 2022
Μέσα σε έναν αδιάκοπο «πόλεμο» ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας, οι οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Πως μπορώ να ξεχωρίσω; Αυτή είναι μια πολύ εύλογη και άκρως ρεαλιστική ερώτηση. Αλήθεια, πως μπορεί να ξεχωρίσει μια επιχείρηση και να έχει παρουσία σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και χαώδες περιβάλλον, όπως αυτό του διαδικτύου; Για να καταφέρει να επιβιώσει μια επιχείρηση στο διαδίκτυο, πρέπει να επανδρωθεί με μια αποτελεσματική στρατηγική που θα της επιτρέψει να ξεχωρίσει και να αναπτυχθεί. Τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει το Digital Marketing.
Μια αποτελεσματική στρατηγική Digital Marketing περιλαμβάνει σύνολα πρακτικών, που εξαρτώνται από την εκάστοτε αγορά και κλάδο, την στόχευση, το προϊόν/υπηρεσία κ.α. Μια από τις πρακτικές αυτές είναι και το SEO. «Τι είναι το SEO» σας ακούω να ρωτάτε. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το τι είναι το SEO, γιατί είναι σημαντικό, πως λειτουργεί, και πως μπορεί να εφαρμοστεί σε μια επιχείρηση.
Τι είναι το Search Engine Optimization (S.E.O.)
Η Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης, είναι ένα σύνολο ενεργειών που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί μιας ερώτηση στην μπάρα αναζήτησης της Google - ή οποιασδήποτε άλλης μηχανής αναζήτησης - χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις κλειδιά. Η Google λαμβάνει την αναζήτηση του χρήστη, και βάσει των λέξεων κλειδιών που έχουν χρησιμοποιηθεί, επιστρέφει αποτελέσματα (ιστοσελίδες). Η δουλειά της μηχανής αναζήτησης δεν είναι όμως απλά το να επιστρέψει αποτελέσματα. Πρέπει η λίστα αποτελεσμάτων να είναι όσο το δυνατόν πιο σχετική γίνεται, με την αρχική αναζήτηση του χρήστη.
Η λίστα αποτελεσμάτων (ιστοσελίδων) που λαμβάνει ένας χρήστης μόλις κάνει μια αναζήτηση δεν είναι τυχαία καθορισμένη. Πραγματοποιείται μια ιεραρχική κατάταξη βάσει σχετικότητας, εγκυρότητας, ποιότητας, και άλλων κριτηρίων. Τα κριτήρια αυτά καθορίζουν την τελική κατάταξη μιας ιστοσελίδας, από τη μηχανή αναζήτησης. Η κατάταξη μιας ιστοσελίδας όμως, είναι δυναμική και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως την δυναμική της ίδιας ιστοσελίδας, των ανταγωνιστών αυτής, του εκάστοτε χρήστη που πραγματοποιεί την αναζήτηση κ.α. Αυτό σημαίνει ότι η ιεραρχία μιας ιστοσελίδας μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε αναζήτηση που πραγματοποιείται. Επίσης, σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα που σήμερα βρίσκεται στην κορυφή μιας αναζήτησης δεν πρέπει να επαναπαύεται, και αντίστροφα.
Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για τις μηχανές αναζήτησης είναι 2. Το πρώτο είναι ότι όλες οι μηχανές αναζήτησης επιδιώκουν τη βέλτιστη εμπειρία χρήστη. Αν η Google πιστεύει ότι μια ιστοσελίδα θα συμβάλλει αρνητικά στην εμπειρία χρήστη (π.χ. λόγω μη έγκυρου περιεχομένου), τότε θα “φροντίσει” μια ικανοποιητικά χαμηλή θέση στα αποτελέσματα. Έτσι, οι μηχανές αναζήτησης έχουν κάποια κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούν τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Όσο πιο «καλή» είναι μια ιστοσελίδα - με τον όρο καλή εννοούμε το πόσο θετική εμπειρία χρήστη προσφέρει- τόσο περισσότερο πριμοδοτείται στην κατάταξη.
Το δεύτερο είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης είναι αρκετά ανεπτυγμένες ώστε να μην μπορεί κανείς να τις «ξεγελάσει». Αυτό σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα που προσπαθεί να «κλέψει» μια καλή θέση στα αποτελέσματα με ανορθόδοξους τρόπους ή να ξεγελάσει μια μηχανή αναζήτησης (black hat seo), γίνεται άμεσα αντιληπτή και τιμωρείται αυστηρά.
To SEO λοιπόν, αναφέρεται στη διαδικασία βελτιστοποίησης της κατάταξης μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.
Τι είναι μια θετική εμπειρία για έναν καταναλωτή;
Είπαμε πριν ότι οι μηχανές αναζήτησης θέλουν να προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις αναζητήσεις των χρηστών τους. Η εμπειρία χρήστη σε μια ιστοσελίδα επηρεάζεται από πολλά πράγματα, όπως το αν ο χρήστης είναι ικανοποιημένος με το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεται, το πόσο εύκολα το «καταναλώνει», έως και τον χρόνο που δαπανά σε μια ιστοσελίδα, την ταχύτητα φόρτωσης αυτής, το πόσο ποιοτικό ή αυθεντικό είναι το περιεχόμενο που διαβάζει κλπ. Ακολουθώντας αυτή τη λογική, οι μηχανές αναζήτησης ορίζουν το πόσο κατάλληλη είναι η κάθε ιστοσελίδα, και σε ποιες αναζητήσεις πρέπει να την εμφανίζει. Είναι λοιπόν εμφανές, ότι αν μια ιστοσελίδα δεν ακολουθεί τα πρότυπα της Google (και οποιασδήποτε άλλης μηχανής αναζήτησης), τότε δεν θα έχει μέλλον.
Πως λειτουργεί το SEO;
Για να καταλάβει κανείς το πως δουλεύει το SEO, πρέπει να είναι κατανοητό πως λειτουργούν και οι μηχανές αναζήτησης. Πολύ συχνά, όταν κάνουμε ενέργειες SEO, αναφερόμαστε στα «keywords». Τα «keywords» είναι οι λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιεί ένας χρήστης για να αναζητήσει κάτι στο διαδίκτυο. Όταν λοιπόν γίνεται αυτή η αναζήτηση, οι μηχανές φιλτράρουν τις ιστοσελίδες και εμφανίζουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα ιεραρχικά, για αυτά τα συγκεκριμένα keywords.
Μια ιστοσελίδα για να μπορεί να αναγνωριστεί από τις μηχανές αναζήτησης, θα πρέπει επίσης να «δηλώσει» τα keywords που την αντιπροσωπεύουν.
Είναι σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία να υπάρχει σωστή αντίληψη του κοινού που απευθύνεται κάθε οργανισμός, και ποια είναι η πρόθεσή των αναζητήσεων αυτών. Τα keywords που χρησιμοποιούνται σε κάθε αναζήτηση, μαρτυρούν και την πρόθεση που κρύβεται από πίσω. Με αυτό τον τρόπο μπορεί μια επιχείρηση να κατανοήσει σε ποιο σημείο του funnel βρίσκεται το κοινό που στοχεύει και να προσαρμόσει την προσέγγιση και τη στρατηγική της.
Παρόλα αυτά, η Google - ως η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως - θυμίζει συχνά στις επιχειρήσεις να μην επαναπαύονται. Και αυτό διότι πολύ συχνά ο αλγόριθμος της ανανεώνεται και τροποποιείται συχνά, με μικρές ή και μεγάλες αλλαγές. Κάθε οργανισμός οφείλει να παραμένει ενημερωμένος πάνω στις αναβαθμίσεις και τις αλλαγές που πραγματοποιεί η Google. Διαφορετικά μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Γιατί είναι σημαντικό το SEO;
Το Search Engine Optimization είναι σημαντικό διότι, όπως αναφέραμε, επηρεάζει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Αν μια ιστοσελίδα δεν έχει υψηλή κατάταξη, τότε δεν έχει επισκεψιμότητα, εμπορική δραστηριότητα, πωλήσεις, και επομένως λόγο ύπαρξης.
Όπως αναφέρουμε παραπάνω, τα αποτελέσματα που εμφανίζει η Google όταν κάνουμε μια αναζήτηση, είναι στην πραγματικότητα διαφορετικές ιστοσελίδες που ανταγωνίζονται μια θέση. Το πρόβλημα που τίθεται είναι ότι ο όγκος αποτελεσμάτων είναι τεράστιος (μια απλή αναζήτηση της λέξης “seo” έχει περίπου 667 εκ. αποτελέσματα) και η πρώτη σελίδα της Google δεν μπορεί να φιλοξενήσει παραπάνω από περίπου 15 οργανικά αποτελέσματα.
Είναι λοιπόν αντιληπτό ότι η κατάταξη μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο είναι το παν για να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική, όπως επίσης αντιληπτό είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι ασύλληπτος. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την προώθηση μια ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης, όμως γίνονται επί πληρωμή.
Και γιατί να μην αρκούμαστε στην επί πληρωμή προώθηση μιας ιστοσελίδας; Η απάντηση είναι ότι η οργανική επισκεψιμότητα είναι το πιο ποιοτικό είδος επισκεψιμότητας, και μάλιστα είναι δωρεάν. Μια sponsored διαφήμιση δεν επιφέρει πάντα ποιοτικές επισκέψεις, διότι δεν υπάρχει πάντα η ίδια πρόθεση στον χρήστη. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πραγματοποιούν μια αναζήτηση, αρκούνται στην πρώτη σελίδα. Επομένως, μια αποτελεσματική και επιτυχημένη στρατηγική Digital Marketing, περιλαμβάνει εντατικές και συνεχείς ενέργειες SEO.
Τώρα που είναι πιο κατανοητό τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο SEO, μπορούμε να μπούμε στα πιο βαθιά νερά.
Τι πραγματικά κάνει μια μηχανή αναζήτησης
Η απλή απάντηση είναι να πούμε ότι μας δίνει απαντήσεις στις αναζητήσεις μας. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει μια μηχανή αναζήτησης είναι να οργανώνει την πληροφορία του διαδικτύου και να μας την προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ουσιαστικά, οι μηχανές αναζήτησης είναι το σημείο αναφοράς για τις πληροφορίες του διαδικτύου. Μάλιστα, είναι πλέον αρκετά ανεπτυγμένες ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τις πραγματικές προθέσεις ενός χρήστη από τις αναζητήσεις του, ώστε να προσαρμόζουν την πληροφορία που προσφέρουν ακόμα καλύτερα.
Όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο ρόλος της Google (και οποιασδήποτε Google) είναι διπλός. Αφενός, πρέπει να ικανοποιήσει τον χρήστη με τα αποτελέσματα που προσφέρει, ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατόν σε αυτό που πραγματικά ψάχνει. Αφετέρου, πρέπει να «δαμάσει» όλο τον όγκο πληροφορίας που υπάρχει στο διαδίκτυο, να την κατηγοριοποιήσει και να την οργανώσει με τον βέλτιστο τρόπο. Και από ότι καταλαβαίνουμε, να κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Το ερώτημα εδώ δεν είναι το πώς το κάνει, αλλά το αν ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις. Η απάντηση εδώ είναι ναι.
Έλεγχος Εγκυρότητας Ε-Α-Τ
Η Google πραγματοποιεί μια διαδικασία εγκυρότητας στις ιστοσελίδες. Η διαδικασία αυτή λέγεται ΕΑΤ (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Τι μας λέει αυτό; Ότι πριν η Google προτείνει μια ιστοσελίδα σε έναν χρήστη ως αποτελεσματική λύση στην εκάστοτε αναζήτησή του, πραγματοποιεί τον εξής έλεγχο:
Expertise - Πόσο σχετική είναι μία ιστοσελίδα για το συγκεκριμένο θέμα (αναζήτηση);
Authoritativeness - Πόσο αναγνωρισμένη είναι αυτή η ιστοσελίδα στον κλάδο της (referrals κ.α.);
Trustworthiness - Ποια είναι η φήμη του συγγραφέα, και συνεπώς. πόσο αξιόπιστο είναι το περιεχόμενο του;
Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αποτελούν πυλώνα για κάθε οργανισμό που διαθέτει διαδικτυακή παρουσία.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι στο επίκεντρο της προσοχής μιας μηχανής αναζήτησης είναι οι χρήστες, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό για να παραμείνουν «εντός παιχνιδιού». Τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση λοιπόν για διατηρήσει ή να κερδίσει τον αγώνα του SEO; Και απαντάμε.
Τι περιλαμβάνει το SEO
Όπως είπαμε, το SEO αφορά όλες εκείνες τις ενέργειες που επηρεάζουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης. Τι είναι όμως αυτό που επηρεάζει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας;
Ο αλγόριθμος της Google χρησιμοποιεί έναν τεράστιο όγκο παραγόντων για να καθορίσει ποιες ιστοσελίδες πρέπει να βγουν σε μια αναζήτηση και σε ποια σειρά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Το σημαντικό, όμως, είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις σημαντικότερες ομάδες «σινιάλων» που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν η Google και να τις εφαρμόσουμε. «Ποιες είναι αυτές οι ομάδες;» σας ακούμε να ρωτάτε. Και απαντάμε:
On-Page SEO
Όπως λέει και το όνομα του, το on-page seo αφορά ενέργειες που αφορούν αποκλειστικά την ιστοσελίδα αυτή καθεαυτή. Αν μια επιχείρηση διαθέτει ένα σύνολο ιστοσελίδων (ιστότοπο), τότε το on-page seo αφορά την κάθε μία από αυτές. Στο on-page SEO έχουμε 2 υποκατηγορίες:
Περιεχόμενο
Το περιεχόμενο (κείμενο, εικόνες, internal links, λέξεις-κλειδιά, tags κλπ.) είναι το «άλφα και το ωμέγα» για τους χρήστες. Αυτά που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι:
Τίτλος: Οι τίτλοι παραγράφων και τα meta titles δίνουν κρίσιμα σημάδια για μια ιστοσελίδα.
Περιεχόμενο: Το κείμενο μιας ιστοσελίδας πρέπει να χαρακτηρίζεται από 3 πράγματα. Σχετικότητα, ποιότητα και εγκυρότητα.
Τύπος περιεχομένου: Δεδομένου ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολυμέσο, οι χρήστες θέλουν ποικιλία περιεχομένου. Ένα καλό περιεχόμενο περιλαμβάνει εικόνες, ήχο, κείμενο και οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τη διαδραστικότητα.
Επίκαιρο: Το περιεχόμενο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το σήμερα. Η ανανέωση του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιώσει μια ιστοσελίδα ότι το περιεχόμενο της είναι κατάλληλο για τους χρήστες.
Εσωτερικοί Σύνδεσμοι - Internal Links: Με τους εσωτερικούς συνδέσμους η Google καταλαβαίνει το πιο σημαντικό περιεχόμενο. Για αυτό τα links πρέπει να είναι λογικά, απλά και ξεκάθαρα.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι - Outbound Links: Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι (από τη σελίδα σου σε τρίτες) βοηθούν στο να βεβαιωθεί η Google ότι το περιεχόμενο σας είναι ακριβές και έγκυρο.
Technical SEO
Το τεχνικό κομμάτι μιας ιστοσελίδας είναι κάτι που επίσης την επηρεάζει σημαντικά μια κατάταξη αυτής. Μια υψηλή κατάταξη ενός ιστοτόπου προϋποθέτει να έχει:
Καλή ταχύτητα φόρτωσης κάθε ιστοσελίδας
Ποιοτική κωδικοποίηση (η μηχανή αναζήτησης πρέπει να μπορεί να προσπελάσει μια ιστοσελίδα εύκολα)
Συμβατότητα με κινητές συσκευές
Ασφάλεια
Off-Page SEO
Εν αντιθέσει με την πρώτη κατηγορία, το off-page SEO περιλαμβάνει όλα όσα γίνονται στην ιστοσελίδα σου, αλλά δεν τα επηρεάζεις άμεσα (μέσω κώδικα ή περιεχομένου). Αυτά είναι κατά κύριο λόγο backlinks από τρίτες σελίδες, influencer marketing και social media.
Inbound Links - Backlinks: O όρος backlinks αναφέρεται στα links που δέχεται μια ιστοσελίδα από τρίτες (το αντίθετο του outbound linking). Αυτά τα links είναι σημαντικά καθώς λειτουργούν ως δείκτες εγκυρότητας μιας ιστοσελίδας στα μάτια της Google, συμβάλλοντας στο Ε-Α-Τ που πραγματοποιεί η Google. Για αυτό τον λόγο το χτίσιμο backlinks κατατάσσεται στις πιο σημαντικές ενέργειες του SEO.
Κοινωνικά δίκτυα: Τα κοινωνικά δίκτυα και η διασύνδεση τους με την ιστοσελίδα σου δεν σε βοηθά μόνο στο να βρεις πελάτες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάταξη αυτής στο διαδίκτυο.
Referrals - Αναφορές: Μια αναφορά δεν απαιτεί να γίνεται μέσω linking. Όταν μια ιστοσελίδα αναφέρεται σε ένα brand, η Google αντιλαμβάνεται αυτή την αναφορά και πριμοδοτεί το brand αυτό.
Influencer marketing: Παρομοίως με παραπάνω, όταν ένα γνωστό με εγκυρότητα άτομο αναφέρεται σε ένα brand, για την Google δίνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης. Φυσικά, είναι σημαντικό ο αναφερόμενος να είναι σχετικός με τον τομέα του brand.
Θετικό αντίκτυπο: Το θετικό αντίκτυπο δημιουργείται όταν γίνονται θετικές αναφορές για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή και το ίδιο το brand από τους χρήστες. Οι αναφορές αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή σχολίων σε ιστοσελίδες, eshops, forums κ.α.